Modra izbira domene

Domena je vaša “premičnina” ali nepremičnina in sodi med bolj pomembne odločitve pri postavitvi vaše spletne strani. Predvsem gre za vprašanje, koliko in na kakšen način želite biti na spletu vidni.

Domena je naložba v vašo prihodnost

Modra izbira domene

Modra izbira domene

Predvsem si je za odločitev potrebno vzeti čas!

Zato sodi med bolj pomembne odločitve, nakup pa vendarle ni vselej to kar se zdi. Izbira domene je trenutno pomemben faktor uspošnosti vašega projekta  in če gremo lepo po vrsti s temi vprašanji:

  • Želite promovirati blagovno znamko?
  • Želite promovirati promovirati izdelek ali storitev?
  • Imate v mislih poseben prijekt, pri katerem gornja vprašanja ne pridejo v poštev?

Pred tem morate vedeti, da se bo lahko dobro izbira tudi zaradi premišljeno izbrane domene odlično uvrščala v iskalnikih.

Promocija blagovne znamke

Nekaterim strankam to možnost odsvetujem a je nadvse primerna za večja in uveljavljena podjetja (Mobitel, Laško, Krka…). Ta podjetja so v širšem prostoru prepoznavna in vsakdo pozna njihove izdelke in storitev. Predvsem v primeru Mobitel-ove blagovne znamke je vidna vizija snovalcev podjetja, ki so v samo blagovno znamko (firmo) vključili storitev, s katero so na trgu prepoznavni. Verjetno bi naleteli na problem, če bi se odločili prodajati oblačila, čeprav sem prepričan, da bi se tudi v tem kontekstu našla zanimiva povezana ideja Mobi-fashion ali kaj podobnega.

Promocija blagovne znamke zahteva od vas čas in denar. Za vas je pomembno vprašanje, kaj je za vas bolj pomembno?  Čeprav goji podjetnik poseben odnos z imenom (firmo) svojega podjetja, mora pri izbiri domene premisliti, kaj pa je vseeno bolj pomembno. Firma ali izdelek?

Seveda obstaja tudi možnost, pri kateri bo volk sit in koza cela, ki jo omenjam na koncu.

Vprašanja v zvezi z izbiro:

Kako prepoznavna je moja blagovna znamka v tem trenutku?

Koliko sem v prepoznavnost znamke pripravljen investirati (čas/denar)?

Kakšna so moja realna srednjeročna in dolgoročna pričakovanja v zvezi s prepoznavnostjo moje blagovne znamke?

Promocija izdelka ali storitve

Po trenutno znanih preko 200 faktorjev, ki jih upošteva Google pri razvrščanju zadetkov. Domena je eden od faktorjev in ni naklučje, da podjetja registrirajo domene, kot so racunovodskiservis.com, tiskarna.si ipd, ki bi jih lahko preprosto uvrstil v kategorijo mojastoritev.com ali mojizdelek.net. Izbira imena tega blog-a kaže na našo izbiro. Izbrali smo seveda ime storitve.

Pri tej izbiri je potrebno biti nekoliko pazljiv na:

  • Izpeljanke imena storitve ali izdelka (izdelovanje spletne strani, izdelovanje spletnih strani, ali prevedena različica izdelava spletnega mesta…)
  • Uveljavljene tujke
  • Kako iskana je ta beseda?

Med izpeljanke imena storitve sodijo seveda tudi tujke (web, internet…), pri katerih moramo vedeti, da je število strani, s katerimi se podajamo v “boj” bistveno večje. Najpomembnejši faktor pri tej izbiri, je seveda:

Za kako iskano besedo gre?

Na internetu je moč najti vrsto  brezplačnih orodij, ki nam omogočajo oceniti za kako iskan pojm gre, iskanje sinonimov, ter mesečni trend iskanja:  Search-based Keyword Tool, AdWords, Google trends in vrsta drugih, tudi plačljivih, ki so povsem primerni tudi za profesionalno uporabo. Bistvena razlika je seveda, če je teh iskanj 100 mesečno ali 10.000.

Mogoče ne povsem nepomemben podatek je, da se trendi spreminjajo. Nekaj, kar ste izbrali danes, bo jutri povsem nepomemben pojem. Vedno lahko izberete več domen, vendar ob tem ne smete pozabiti pomembnega dejstva: Google kaznuje podvojeno vsebino. Nikakor ne smete imeti enakih vsebin razširjenih preko več domen. Pri vsaki akciji v to smer vam svetujem posvet s strokovnjakom.

Naš projekt je posebej izviren

Prav! Tudi take in zelo upešne poznamo. Takrat je izbira podobna, kot je pri izbiri “firme” za naše podjetje. Mora iti dobro v uho, mora biti jasno drugačna od konkurenčnih podjetij … O tem, kdaj drugič…

Zelo dober in prepoznaven tovrsten projekt je najdi.si

Karkoli bomo izbrali, je verjetno za nas zelo pomemben faktor uvrstitev v iskalnikih. Vsi bi želeli biti vsaj na prvi strani  ali celo prvi zadetek.

Da bo volk sit in koza cela

Želite promovirati svoj izdelek in hkrati storitev. Vedno se lahko odločite za nakup večih domen vendar, kot že omenjeno, je pri tem potreben posvet s trokovnjakom. Morda bo dopustil čas, da nekaj o tem napišem tudi na tem blogu.

Domeno kupite sami!!!

Ta nasvet je videti morda smešen, vendar opažam množico ponudnikov izdelave pletnih strani, ki so dejanski lastniki domen podjetij, za katere so strani izdelali. Zakaj je to pomembno? Ko kupite stanovanje, je povsem logično, da se ob nakupu opravi tudi vpis v zemljiško knjigo, kar pri spletnih straneh nekako naivno spregledamo. Kje je pravzaprav ta zemljiška knjiga in tako ali tako je domena registrirana le za leto ali dve…

Le pravilen nakup domene vam omogoča polno uporabo domene

Sicer je ta del tudi odvisen od pogodbe s prodajalcem, vendar je vseno precej lažje, da v tem delu vašega projekta popolnoma obvladujete svojo lastnino.  Konec koncev lahko le v tem primeru v vsakem trenutku zamenjate ponudnika vašega zakupljenega portala, četudi plačujete mesečno najemnino za portal.

Namig

Eden najpomembnejših faktorjev pri razvrščanju zadetkov v iskalniku Google (po podatkih iz druge polovice 2011), je starost domene! Za vas to pomeni, da bo nova kupljena domena avtomatično slabše rangirana od podobnih konkurenčnih podjetij in bo za uvrstitev med prve zadetke potrebno investirati več.

Namig v zvezi s tem je: Kupite že registrirano, čim starejšo domeno!!!
Ne kupujte domen, ki jih originalni lastniki niso plačali in so se ponovno pojavile v ponudbi prostih domen. Te domene bodo ob ponovni registraciji dobile tekoči datum prve registracije!
Staro domeno je potrebno kupiti pri enem od posrednikov pri tovrstni prodaji!

Prihodnje večne teme :
Izbira končnice domene (.com, .net, .si itd)
“Moja” demena je že registrirana

Pravilen prenos portala na drug strežnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s