Osnovna optimizacija spletne strani

Optimizacija spletne  strani je danes neobhodna nuja, vendar si včasih optimiziranost strani predstavljamo preveč površno. Potrebno je ločiti, da ni vse tisto, kar je lepo za oko tudi lepo za “strojno oko” spletnih iskalnikov, ki so naše promocijsko orodje.
Zato bom danes pregledal osnovna navodila za optimizacijo strni, ki jih najdete tudi na spletni strani “najdi.si”, vendar jih bomo nekoliko razširili. Za izdelavo optimizirane strani je dobro poznati html kodo. Gre za optimizacijo na strani (on-site).

HTML naslov (title)

Znotraj html oznak poznamo več mest, kjer se naslov (title) nahaja! Naslov  vpišemo  v title in h1 element. Naslov, ki bo prikazan v zadetku iskalnikov naj vsebuje naše ključne besede!

Meta oznake

Opis – Description
Prikazano besedilo v iskalnikih, njegova vsebina pa se lahko nekoliko razlikuje od vsebine besedila.
Ključne besede – Keywords
So namenjene predvsem slovenskemu iskalniku najdi.si in nekaterim analitičnim orodjem. Ker jih google ne uporablja, jih lahko pri prevodih izpustimo.
* poznamo tudi nekaj novih meta podatkov, ki so koristni pri uporabi v socialnih omrežjih.

Vsebina spletne strani (teksti)

Vsebina ke kralj in najpomembnejši element strani. Vsebina naj ne bo prekratka, a hkrati tudi ne predolga. Besedilo mora vsebovati tudi ključne besede.

Imena URL naslovov, strani, datotek in slik

Vsi url naslovi so pomembni in naj vsebujejo ključne besede in ne img01.jpg ali file1.pdf brez čžš oznak ter presledkov (čžš spremenimo v czs, presledke pa v -).

ALT in title oznake slik

Alt oznake so uporabne tudi kadar imajo uporabniki zaradi dostopa preko mobilnih telefonov onemogočenje prenašanje slik in drugih medijev. Z njimi iskalniku poveste, kaj se nahaja na sliki. Uporabite ključno besedo!

Dobra navigacija

Eden od pomembnih faktorjev je kvalitetna navigacija na strani s katero med drugim sporočate pomembnost vsebin na vaši strani. Za navigacijo ne uporabljamo flash tehnologije, javascriptu ali slik, vendar je pri slednji rešitvi mogoče uporabiti trik, s katerim se to omejitev zaobide.

Izognite se okvirjem in Flashu

Nekako od srede prejšnjega desetletja je večini spletnim razvijalcem jasno, da flash tehnologija onemogoča vsakršno optimizacijo strni. Vsebina znotraj ni vidna. Prav tako se okvirji smatrajo za ločeno vsebino.

Preveč optimizacije škoduje

Vsako optimizacijo strani je potrebno opraviti povsem človeško in ker se je motiti človeško, si to privoščite in s tem sporočite iskalnikom, da se trudite po svojih najboljših močeh.

Prva stran je najpomembnejša stran!

Zato povsem odsvetujemo pozdravno stran.

Za več informacij se obrnite na spletno stran našega podjetja: Optimizacija strani iskalnike

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s