Splete strani z vgrajeno napako

Po nekaj mesečnem zatonu se spret vračam, tokrat z malo bolj provokativno vsebino in kot se reče, greh se pove, grešnika pane.

Kot zanimivost bi bralce opozorili na enega od stranskih in neželjenih pojavov večanja konkurence na področju izdelave spletnih strani. Osnoven problem je, da se izdelki okoli nas (zaradi neprestanega pristiska konkurence na nižanje cene) slabšajo. Proizvajalci so ugotovili, da lahko z optimizacijo proizvodnje znižajo cene izdelkov in posledično dosegajo še veno dovolj visoke marže, kupec pa ima istočasno občutek, da je plačal manj “za enak izdelek”. Ta trend opažamo tako v elektroniki, avtomobilizmu, modi in tudi pri izdelavi spletnih strani. Dejansko ima kupec izdelek, ki bo trajal manj, ne bo enako vzdržljiv, ne bo imel vseh funkcionalnosti itd.

 

Kaj so spletne strani z vgrajeno napako?

Cij take strani je kupcu prodati nadgradnjo, saj spletna stran (čeprav lepa) ne dosega pričakovanih rezultatov. Kupšec je prisiljen kupiti dodatno SEO (ali Google) optimizacijo spletne strani.

V osnovnem paketu je namreč priložena osnovna Google optimizacija in je za boljše rezultate potrebno stran dodatno optimizirat.

ps: če bi bila osnovna optimizacija v osnovi sploh narejen

 

Kako se taka stran razlikuje od optimizirane?

Na pogled se ne razlikuje. Besedila, naslovi, slike itd so na prvi pogled enake, razlika je v kodi, ki povzroči določen izgled…

Za primer, kako se tehnično izvede tako napako vzemimo dva Word dokumenta:

  • vzamemo Word dokument besedilo in izbrane naslove odebelimo, pobarvamo na rdeče in določimo večjo velikost fontov 22
  • v drugem primeru naslove določimo kot naslov (title reda), ki smo mu prej določili izgled torej: odebeljeno, rdeča pisava in velikost fontov 22

Torej  oba besedila sta na prvi pogled narejena enako razlika pa je, da v drugem (pravilno optimiziranem besedilu) zna urejevalnik WOrd avtomatsko generirat kazalo strani, v prvem (stran z vgrajeno napako) pa ne.

5 minut za odpravo take vgrajene napake stane:

Čar tega je, da prodajalec v html predlogi strani zamenja:
<span class=”moj-lepi-naslov”>Moj lepi naslov</span>

z
<h1 class=”moj-lepi-naslov”>Moj lepi naslov</h1>

Podobne poravke naredi na še nekaj mestih, doda opise slik in v 5 do 30 (odvisno kako daleč v resnici zna iti) je zaslužil skoraj toliko, kot je zaskužil s prvotno postavitvijo spletne strani, ki jo je verjetno postavljal nekaj dni.

Kako torej preveriti ali je moja stran optimizirana in/ali ima vgrajeno napako (kot rečeno morda tudi nenamerno)?

To bomo opisali v enem od naslednjih blogov, ki jih bomo upajmo sedaj pisali hitreje.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s